06
آوریل

معرفی انواع سازه های ساختمانی

یکی از مهم ترین موضوعاتی که سازندگان و مهندسین را جهت انتخاب و تصمیم گیری به خود درگیر می کند، انتخاب نوع سازه می باشد. در زمان طراحی و اجرای سازه ها فاکتور های مهمی را باید در نظر گرفت چرا که سازه های ساختمانی با توجه به شرایط اقلیمی، اجرایی، فنی و … انتخاب می شوند. سازه های سنتی، صنعتی، بتنی، چوبی، فلزی و آجری از سازه های متداول در کشور می باشند که در ادامه به معرفی هر کدام خواهیم پرداخت.

سازه سنتی

سازه های سنتی اغلب بر منبای محاسبات تجربی صورت می گیرند به طوری که تمامی آئین نامه های اجرایی و محدودیت های مربوط به آن طبق آمار و تجربخ شکل گرفته است. در تمامی شرایط تعداد طبقات در این سازه ها حداکثر دو طبقه با ارتفاع 8 متر از سطح زمین می باشد. محدودیت ها و ضوابط موجود نیز باید در طراحی و اجرای پلان معماری رعایت شوند.
همانطور که گفتیم تمامی آئین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی این سازه به صورت تجربی بوده و تضمینی بر علمی بودن ساخت آن وجود ندارد. در این سازه، تحمل بار های قائم بر عهده دیوارها بوده و دیوار و سقف به واسطه شناژ های قائم و افقی به یک دیگر وصل می شوند و به این ترتیب بار سقف را بر روی دیوارها توزیع می کنند.

سازه صنعتی

سازه صنعتی یک سازه مستقل نیست و از نوع اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا ترکیبی از این دو تشکیل شده است. از روش های گوناگونی همچون B & N، LSF، TCF و ICF جهت ساخت این نوع از سازه استفاده می شود.

سازه بتنی

همانطور که از نام این سازه مشخص است، متریال اصلی آن را بتن تشکیل می دهد و از همین رو دارای استحکام و مقاومت بالایی می باشد. به دلیل نوسانات بالای قیمت پروفیل های فولادی اغلب سازندگان استفاده از این سازه را ترجیح می دهند. سازه بتنی مقاوم در تمامی شرایط آب و هوایی می باشد و در صورت پوشش دهی و اجرای خوب بتن، در زمان وجود نم و رطوبت هیچگونه آسیبی را متحمل نخواهد شد از همین رو عمر این سازه در مقایسه با سایر سازه های دیگر بیشتر است.
آرماتور، بتن و قالب از قابلیت شکل پذیری برخوردار می باشند و می توان در مقاطع مختلف از اعضا سازه بتنی استفاده کرد. همچنین اتصال تیر و دیافراگم سقف در سازه بتنی همگن می باشد و در برابر آتش سوزی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد.
طراحی و اجرای این سازه نیازمند یک متخصص کاملا حرفه ای بوده چرا که آرماتوربندی و قالب بندی عملی کاملا تخصصی و زمان بر می باشد. علاوه بر این بتن به صورت مداوم باید آزمایش شود و از این رو باید امکان دسترسی به آزمایشگاه مکانیک خاک در نزدیک پروژه وجود داشته باشد.

 

سازه چوبی

معمولا از سازه های چوبی در مناطقی که قیمت چوب ارزان می باشد در طراحی ساختمان های چوبی استفاده می شود. از همین رو سازه های خانه ها در شهر های جنوبی کشور اتریش و برخی از ایالات کشور آمریکا چوبی می باشد. به دلیل کمبود منابع چوبی در ایران از این نوع ساختمان ها کمتر استفاده می شود و اغلب سازه های چوبی جهت ساخت اتاق ها و کلبه های کوچک در باغ ها و ویلاها کاربرد دارند.

 

سازه فلزی

متریال اصلی استفاده شده در سازه فلزی، فلز یا همان فولاد می باشد. اتصالات به کار رفته در سازه های فلزی از نوع پیچی، جوشی و پرچی می باشد. اجرای این نوع سازه ها به زمان کمتری در مقایسه با سایر سازه ها احتیاج دارد چرا که اسکلت فلزی را می توان قبل از نصب مونتاژ کرد.
همچنین سرعت اجرای کار به جهت لزوم اجرای بدون وقفه و همزمان اسکلت بالا بوده و امکان ساخت ساختمان های بلند تر به جهت نحوه اتصال اعضا تیر و ستون در سازه فلزی وجود دارد. اتصالات این نوع سازه بر اساس آئین نامه های اجرایی و اصول فنی صورت می گیرد و تمامی ضوابط و مقررات مربوط به اتصال دیافراگم سقف تیر های باربر باید رعایت شود.
سازه فلزی در کنار مقاومت بالای خود، محدودیت اجرایی داشته به طوری که گاهی اوقات شرایط آب و هوایی بر کیفیت جوش تاثیر می گذارد و سرعت زنگ زدگی را افزایش می دهد از این رو اتصالات باید در وضعیت آب و هوایی مناسبی اجرا شوند.

مطلب پیشنهادی: اجاره قالب وافل

سازه آجری

جهت ساخت ساختمان های کوچک و حداکثر دو طبقه از سازه های آجری استفاده می شود. اسکلت اصلی این نوع سازه آجر بوده و از پروفیل های فولادی و آجری و گاهی سقف تیرچه برای ساخت سقف این نوع سازه استفاده می شود.
در این نوع سازه برای مقابله با نیروهای جانبی همچون زلزله باید از شناژ های روی کرسی چینی و زیرسقف استفاده شود. همچنین دیوار های حمال در طبقات بر روی یک دیگر به عنوان جدا کننده های فضا قرار می گیرند. عرض این دیوار های حمال نباید از 35 سانتی متر کمتر باشد.